Ontslagen na de nieuwjaarsborrel?


De kerstborrels zitten er weer op en nu volgen de nieuwjaarsborrels. Vele bedrijven organiseren deze borrels voor hun werknemers en daarbij wordt meestal ook wel een glaasje bubbels of andere alcoholische drank geschonken. De meeste nieuwjaarsborrels zijn gezellig, maar soms loopt het uit de hand doordat een werknemer te diep in het glaasje heeft gekeken. Welke arbeidsrechtelijke consequenties kunnen dan volgen?

Eventuele consequenties hangen allereerst af van de gedragingen van deze werknemer. Menigeen zal zich een misplaatste grap over de manager herinneren die niet goed valt, maar dat zal -hoe ongemakkelijk de situatie ook is- niet snel tot een ontslag leiden. Wanneer een werknemer zich fysiek gaat misdragen, door tijdens de borrel een collega ongewenst te betasten, is dat een ander verhaal. En ook wanneer de borrel goed is afgelopen, kan het daarna nog steeds misgaan, doordat de werknemer met een glaasje te veel op in de auto stapt en een ongeval veroorzaakt.

Naast de ernst van de misdragingen, zijn eventuele consequenties ook afhankelijk van persoonlijke omstandigheden en de omstandigheden rondom het voorval. Daarbij kan het bijvoorbeeld van belang zijn of de werkgever een beleid heeft voor alcoholgebruik en/of ongewenst gedrag. Ook het handelen en toezicht van de werkgever tijdens de nieuwjaarsborrel zijn van belang. Zo mocht een werknemer op staande voet ontslagen worden, omdat hij aan het einde van de kerstborrel een poging deed zijn baas te mishandelen. In een andere zaak mocht een werknemer van een logistieke onderneming die te veel gedronken had en in de auto was gestapt, op staande voet ontslagen worden.

Maar niet alle misdragingen rechtvaardigen een ontslag. Soms zal een (veel) minder verstrekkende arbeidsrechtelijke consequentie moeten volgen, zoals bijvoorbeeld een officiƫle waarschuwing of een schorsing. Dus mocht je je tijdens de nieuwjaarsborrel hebben misdragen of een werknemer hebben die zich heeft misdragen, dan kun je terecht bij arbeidsrecht-advocaat mr Bram Sommen werkzaam bij De Rijk van de Westerlo Advocaten in Helmond.

Gelukkig nieuwjaar!