Glaasje op? Laat je rijden! Maar rijd ook met Carnaval niet mee met een dronken bestuurder!Carnaval staat weer voor de deur en dat betekent vier dagen carnavalsoptochten, kroegentocht, hossen en voor velen ook (veel) bier drinken. Als je gedronken hebt moet je niet gaan autorijden, maar ook het meerijden met iemand waarvan je weet dat hij teveel gedronken heeft, kan een passagier duur komen te staan!

Als na een ongeval vast komt te staan dat de bestuurder teveel gedronken heeft, kan de schadevergoeding aan de passagier beperkt worden. Indien je als passagier besluit om bij een bestuurder in te stappen waarvan je weet dat die teveel gedronken heeft, en er ontstaat een ongeluk met letsel voor de passagier, dan is dat letsel gedeeltelijk zijn “eigen schuld”. De passagier wist immers dat de bestuurder teveel had gedronken, maar stapte toch in en nam daarmee dus een risico.

Een verzekeraar hoeft niet 100% van de schade van de passagier te vergoeden, als er sprake is van “eigen schuld”. Het eigenschuldpercentage hoeft dan niet vergoed te worden. Hoe hoog dat percentage is, hangt af van alle omstandigheden van het geval. Daarbij is onder andere van belang hoeveel tijd de passagier met de bestuurder is opgetrokken, hoe duidelijk het was dat de bestuurder gedronken had en hoe dronken de bestuurder was. Nadat het eigenschuldpercentage is vastgesteld, kan dat percentage nog ten gunste van de passagier worden bijgesteld, waardoor er toch een hogere uitkering kan worden toegekend. Die bijstelling hangt ook weer af van alle omstandigheden van het geval zoals de ernst van het letsel en de persoonlijke omstandigheden van de passagier.

Als je letsel hebt opgelopen door een verkeersongeval als bestuurder, passagier of juist als andere verkeersdeelnemer, staat mr Bram Sommen je als gespecialiseerd letselschadeadvocaat graag bij.

Veilige carnaval!